Windows Server 2008 – Active Directory – Del 1

I 3 lektioner så har vi i skolan under ämnet datorkommunikation jobbat med att sätta upp en Windows 2008-server. Eller det var i själva verket bara så att vi första hand skulle få installera det för att få lite praktik också, sen var det upp till oss vad vi skulle göra. För som sagt detta kommer kanske inte riktigt in i datorkommunikationskursen. Hur som helst så kunde jag inte låta det stanna vid en installation. Jag har alltid varit nyfiken på Active Directory. Och vilken djungel det är! Speciellt när det handlar om alla inställningar som man skall gå igenom. Sen skall jag säga att vi hade inte någon kursbok att utgå efter hur man konfar det.

Det är ju tämligen enkelt då det kommer upp en guide när man installerat färdigt för att installera vissa server roller. Det första som behövdes var att installera Active directory tjänsterna. Dock behövde vi förstås gå igenom dom vanliga TCP/IP inställningarna och köra med ett klass-c nät tyckte vi ju vara lämpligast då det bara var en enkel labb.

Så vi satte det på det gamla hederliga 192.168.0.1. Men guiden ville inte godta det och klagade på att den kunde inte skapa AD:t. Förstod absolut ingenting! Då kom läraren med en tanke om att den kanske måste vara ansluten fysiskt till någon router eller något sådant. Och det fungerade galant efter det. Måhända finns det någon annan lösning?

Vidare för att skapa rollen för rättigheter i AD så behövdes ett AD RMS konto. Kontot skulle vara en helt vanlig domän-användare utan några speciella rättigheter. Efter att man skapat den och angivet det kontot i guiden så fungerade det inte. Det behövdes initieras!

Sagt och gjort så hämtade vi en laptop för att försöka logga in med det kontot på domänen som skulle bli AD RMS konto. Det gick förstås inte, det var ju helt klart feltänk. Lösningen skulle ju vara att logga in lokalt på servern på det kontot. Men hur gick det med det då?

Windows Server 2008 – Active Directory – Del 2 (Tar även upp hur man kan logga in lokalt på AD-servern)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *