Windows 8 – Ett par bilder av systemet

Efter problem med att installera det i VirtualBox så beslutade jag att installera det skarpt idag. En vecka senare. Ja så länge tog det … inte. Men jag hade extremt mycket att göra under veckan, men oj vad skönt det var att få lite kvalitets tid med att sitta med detta operativsystem. Och jag måste uttrycka samma känslor som Thom Holwerda gör på osnews.com, jag tar citatet på engelska. Han sade: ”After I got accustomed to all the new gestures and techniques, I realised – to my own surprise – that I was having fun.”

Ingen startmeny

Jag skulle kunna sitta bara här och leka runt, och det skall jag göra också, samtidigt som jag uppdaterar er med ett par bilder och reflektioner och sådant som jag kanske gillar mindre och självklart komma med sådant som jag gillar. Det första intrycket som jag fastnade för var att Start-knappen inte längre finns. Och det har jag absolut inget emot. Jag sitter ju oftast med skrivbordssystem som openbox, fluxbox, gnome, KDE osv och brukar aldrig använda något annat än en ruta kopplad till snabbtangentskombination för att skriva in applikationsnamnet och starta det. Jag tror inte att det är många som kommer från den miljön som har problem att leva utan en startknapp.

Innan har det kanske inte varit lika vanligt bland Windows-användare då det finns Win+RWindows 8 Metro app-förhandvisning som öppnar Kör-rutan, men det kommer nog bli allt mer vanligare att använda det tillvägagångssättet så småningom. Alternativt så vill Microsoft få oss att använda Windows-knappen, som öppnar ett helskärms läge för sökning av allt som finns på datorn. Det handlar alltså om inställningar, program samt filer som görs sökbara. Det är som bilden här bredvid visar.

 Appberoende-uppslag

Något annat som förvånade mig är att det mer och mer börjar likna Gnu/Linux systemen som har paketsystem som känner igen vissa typer av beroenden under Windows 8 Varning av program som laddas ner från Internetinstallationsprocessen. Som när jag skulle installera Spotify så kom det med för det första som brukligt en varning om att filen kom från en okänd utgivare.

Men nästa sak som ploppade upp efter att jag startat installationen är en ruta om att det finns ett beroende som måste uppfyllas först och det är att installera .NET.

 

Bild av Windows 8 med app-beroende-uppslagJag tycker att det presenterades på ett bra sätt och gjorde det enkelt genom att ladda ner det själv automatiskt istället för att starta en webbläsare med länken för att användaren skall ladda ner filen själv. Klart att det kanske inte är det krångligaste, men det beror ju på vem som sitter vid datorn. Dessutom sparar det tålamod.

Det kommer mer bilder så småningom och tankar om systemet och godbitar som jag hittat. Ha en skön dag så länge! :=)

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *